Oznake

, ,

 

U Prilepu svaki treći stanovnik sebe smatra potomkom Kraljevića Marka.

Elem. Juče ujuto, sam delimično pratio emisiju „Buđenje“ na B92. Između ostalih javio se slušalac iz Prilepa putem e-mail-a. Simpatični voditelji su slušaocima i gledaocima emisije preneli njegovo javljanje. Priča ide ovako:

-“ U Prilepu svaki treći stanovnik sebe smatra potomkom „Krali Marka“ ( Marko Kraljević je da se podsetimo stolovao u Prilepu). To se svakom od njih priznaje ukoliko popije dovoljno vina“. Koliko je to dovoljno ne znam.

Priča me podsetila na vreme kada su me neki drugari Makedonci uveravali da je Aleksandar Makedonski – zapravo Makedonac. Ja sam rekao da nije i dalje nisam polemisao.

 Zbog toga nisam ni začuđen što Muzej grada Skoplja od 2000. godine  , „OTKRIVA IZGUBLJENI GRAD IUSTINIANU PRIMU“. Lokalitet se nalazi na 20 kilometara jugoistočno od Skoplja. Zapravo, tu oni traže rodno mesto Justinijana, kod sela Taor, a Justinianu bi smestili u Skopskoj tvrđavi. Rukovoditelj istraživanja je izvesni m-r Kiro Ristov, viši kustos arheolog Muzeja grada Skoplja.

Interesantno je to da se Caričin grad nigde ne pominje ni kao potencijalna lokacija Ivstiniane Prima. Nauka je nauka i trebalo bi da je nepristrasna i objektivna. Oni koji nešto kriju i prećutkuju i nisu neki naučnici.

Mali ljudi vole da voze velika auta. Često preferiraju žene koje su korpulentnije od njih. Sitne duše vole velike reči. „Mali narodi potrebuju velike vođe“. A, velike narode mogu da vode i mali ljudi.

2010

http://boban62.blogspot.com/2010/02/mali-ljudi-veliki-narodi-i-justinijan.html